Umělá inteligence vítězí v Sony World Photography Awards 2023

Jedno z ocenění v celosvětově uznávané fotografické soutěži Sony World Photography Awards 2023 získal snímek “Pseudomnesia: The Electrician” německého fotografa Borise Eldagsena.

Autor tohoto díla nakonec odmítl svou cenu převzít. Odhalil, že jeho práce byla ve skutečnosti výtvorem umělé inteligence. 

Z vlastní zkušenosti vím, že hodnotit výběr jakékoliv poroty je vždy sporné. Nakonec jde totiž vždy o osobní preference. Jednotliví porotci představují autoritu, které jsme se rozhodli věřit. Proto jsou často do poroty vybíráni známé osobnosti z oboru. Pokud s tím máte problém, neposílejte fotografie do soutěží. V tomto případě bych jen chtěl podotknul, že dle mého názoru neměla tato porota evidentně na poli fotografií generovaných AI dostatečné zkušenosti nebo byla zcela uvedena v omyl. 

Pokud si přečtete dalších prohlášení Borise Eldagsena na jeho stránkách, narazíte ještě na jeden problém. Realizační tým Sony World Photography Awards 2023 má evidentně velký problémy s komunikací jak uvnitř realizačního týmu, tak především s komunitou fotografů. Asi to není pro většinu fotografů nějaké velké překvapení. Troufnu si říct, že komunikační problémy má většina velkých fotografických soutěží u nás doma i v zahraničí. 

“Pseudomnesia: The Electrician” německého fotografa Borise Eldagsena.

Pseudomnesia: The Electrician by Borise Eldagsena.

Pro mnoho fotografů ale i porotců je pak hodně velkou výzvou vlastní “kreativní kategorie”. Do tohoto šuplíku se v mnoha případech dostane velkého množství “photoshopované kreativity”. Zda to jsou nebo nejsou fotografie, je vždy opět na zvážení poroty a realizačního týmu. Osobně se přikláním k názoru, že foto-grafiky do velkých fotografických soutěží nepatří. Pokud mají být tyto práce nějak hodnocené je vhodné mít pro ně specifickou kategorii,  jasné meze a především dostatečně podrobný popis vzniku který nebude uvádět porotu ani diváka v omyl o původu díla. 

Nic to nemění na faktu, že tvorba umělých inteligencí je stále dokonalejší. To co je na snímku  “Pseudomnesia: The Electrician” Borise Eldagsena  ještě dnes evidentním příznakem generovaného obrazu (nepřirozené deformace tváře, prstů a vlasů), bude zítra již vyřešeným problémem. Umělá inteligence neznamená zánik fotografie. Je ale nutné se tento fenoménu přehodnotit a znovu otevírat otázky s tím spjaté.  Co je a co není fotografie? Jak daleko může zajít kreativita tvůrce, aby bylo možné ještě tvrdit, že jde o fotografii? Jaké nástroje, techniky a úpravy mohou fotografové využívat pro úpravu svých fotografií? 

Zdroje:

[1] BBC www.bbc.com/news/entertainment-arts-65296763 

[2] noviky.cz https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-software-umela-inteligence-porazila-nejlepsi-fotografy-a-nikdo-si-toho-nevsiml-40428754?fbclid=IwAR2KiTb7sQ4dtNQ-TQ9TIqLAnKuBZzRwOH2khON59_f5rFASHCP_02nSpTA 

[3] www.eldagsen.com https://www.eldagsen.com/sony-world-photography-awards-2023/

[4] www.worldphoto.org https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/2023-winners-and-shortlist-galleries 

Related posts

Leave a Comment