Toyen, baronka surrealismu

Už kdysi dávno, když jsem hledal informace o fotografovi Jindřichu Štyrském, narazil jsem na malířku evropského formátu Marii Čermínovou, známou pod pseudonymem Toyen. Nedávno byl na webu ČT zveřejněn skvělý dokument o této jedinečné osobnosti.

Toyen, baronka surrealismu – iVysílání | Česká televize (ceskatelevize.cz)

Dokument “Toyen, baronka surrealismu” přináší ucelený pohled na život a dílo nekonvenční umělkyně českého původu. Toyen, která strávila část svého života v Praze, Francii a Bretani, byla blízkou přítelkyní André Bretona i Jindřicha Štýrského, Jindřicha Heislera nebo Karla Teigeho. I přes kontakty na silné osobnosti doby si vždy zachovala absolutní tvůrčí svobodu a originalitu. Za svého života nebyla nijak výrazně oceněna. Nyní se její díla prodávají za astronomické částky.

Tento dokument se snaží nahlížet na osobnost výrazné české umělkyně jak pomocí vzpomínek přátel, tak i díky unikátním filmovým záběrům a dobovým fotografiím. Její obrazy reflektují odborníci a především sběratelé, kteří s díly žijí.

Nádherná malba malířky Toyen z roku 1956 s názvem “Skryt v jejich odrazech” se na nedávné aukci v Obecním domě v Praze podařilo prodat za necelých 35 milionů korun. Kupní cena obrazu dosáhla téměř na dvojnásobek vyvolávací ceny (18 milionů korun). Po delší době to byla mimořádná příležitost koupit obraz od této uznávané české umělkyně také u nás.

Obraz Skryt v jejich odrazech od Toyen
Autor: ČTK
Obraz Skryt v jejich odrazech od Toyen Autor: ČTK

Dokument “Toyen, baronka surrealismu” je fascinujícím pohledem na život a dílo této významné umělkyně. Její tvorba zanechala trvalý otisk v dějinách umění a její příběh je inspirativní pro všechny tvůrce.

Odkazy:

[1] https://www.idnes.cz/praha/zpravy/aukce-obraz-toyen-drazba-skryt-v-jejich-odrazech.A221120_163752_praha-zpravy_zdo

[2] Toyen – Wikipedie (wikipedia.org)

[3[ Toyen – baronka surrealismu — Novinky ze studia — Zpravodajství Brno — Česká televize (ceskatelevize.cz)

[4] Toyen, baronka surrealismu – iVysílání | Česká televize (ceskatelevize.cz)

[5] Toyen, baronka surrealismu (2022) | ČSFD.cz (csfd.cz)

Leave a Comment