Internet: 500px

Kde hledat kvalitní fotografie, fotografy nebo články o fotografii? Na internetu je mnoho zdrojů tak proč si nepředstavit další z nich.

Pro mnoho fotografů je ikonou kvalitního fotografického webu právě server 500px. Většina obsahu tohoto serveru je tvořena jakýmisi proudy fotografií. Obsah těchto proudů tvoří buď jednotlivé komunity tohoto serveru nebo uživatel sám.

I bez registrace na tomto serveru je možné například sledovat nejlepší fotografie hodnocené komunitou na stránce https://500px.com/popular

web 500px - Popular
web 500px – Popular

Zobrazený proud fotografií je možné prohlížet buď v miniaturách nebo v detailu jednotlivých fotografií. Jednotlivé snímky je samozřejmně možné dále sdílet na sociálních sítích. V základu lze také využít základní dělení na kategorie jako je Abstract, Macro, Animals, Black and White, Travel, Wedding, Landscapes, Urban Exploration atd. Server má omezené zobrazení fotografií s obsahem pro dospělé. Tedy u aktů a ostatních Nude fotografií se připravte na řádné obstrukce.

Velmi zajímavý proud je  určitě redakční výběr https://500px.com/editors který je dostupný také bez registrace. Zajímavé je, že na tomto proudu se podílejí každý měsíc jiní známi fotografové.

web 500px - Editors' choice
web 500px – Editors’ choice

Poslední zajímavou částí kde je možné se pohybovat bez registrace jsou skupiny „Groups“. V podstatě jde o jakési kategorie nebo spíše zájmové skupiny vytvořené samotnými uživateli serveru. Na první pohled jde o hodně podobné členění jako u kategorií, kdo ale hledá, najde i perly jako Long Exposure Photography nebo Astrophotography.

Poslední zajímavou částí kde je možné se pohybovat bez registrace jsou skupiny „Groups“. V podstatě jde o jakési kategorie nebo spíše zájmové skupiny vytvořené samotnými uživateli serveru. Na první pohled jde o hodně podobné členění jako u kategorií, kdo ale hledá, najde i perly jako Long Exposure Photography nebo Astrophotography.

https://500px.com/groups/discovery
https://500px.com/groups/long-exposure-photography/photos

web 500px - Groups
web 500px – Groups

Pokud se na serveru zdarma zaregistrujete. Máte samozřejmě mnohem více možností.

  • Můžete tvořit vlastní proud z vámi vybraných fotografů.
  • Můžete se podílet na hodnocení fotografií a komentovat jednotlivé fotografie.
  • Můžete se přidat do jednotlivých zájmových skupin a sledovat dění v nich. 
  • Můžete na server nahrávat své vlastní fotografie a vytvářet si tak svůj vlastní profil
  • a další …
web 500px

500px ale má také sub-web ISO Magazine.  https://iso.500px.com/
Zde najdete články o fotografování, fotografických technikách, ale i rozbory fotografiích nebo výběry inspirativních fotografií pro daný měsíc.

web 500px - ISO

Server 500px obsahuje řadu opravdu kvalitních fotografií a tak nabízí premium uživatelům i možnost své fotografie zde také prodávat. A vy si je samozřejmě můžete koupit. Internetový obchod a vše co je na tomto serveru na prodej najdete na samostatném subwebu PRIME. https://prime.500px.com/

Pro milovníky mobilních aplikací tu je ještě jedna perlička nakonec. Server 500px nabízí pěknou aplikaci i do vašeho chytrého telefonu nebo tabletu. Podrobnosti najdete na adrese https://500px.com/apps Informace hledejte na hlavní stránce. (Aktualizováno 03/2022)

Server 500px je velmi zajímavým místem kde lze trávit hodiny procházením zajímavých fotografií. Pokud hledáte inspiraci bude tohle rozhodně pro vás ten správný začátek.

Related posts

Leave a Comment