Fotograf/ka roku – Czech Grand Design 2023

V neděli večer (3. března 2024) byly ve Stavovském divadle předány ceny Czech Grand Design za uplynulý rok 2023. Absolutním vítězem se stal designér Jan Plecháč. Do Síně slávy českého designu vstoupil, in memoriam, designér Jiří Jiroutek.

Titul Fotograf/ka roku opět získalo duo SHOTBY.US. Za tímto názvem se skrývá dvojice fotografek Lenka Glisníková a Karolína Matušková, která získala toto ocenění již v roce 2020. Jejich práce přináší kreativní a neotřelé nápady. Cenu získávají zejména za obálku a editoriál k albu Šťastné dieťa pro zpěvačku Katarziu, kampaň pro festival Tanec Praha, fotografie kolekce ~1 hour pro Yaru Abu Aatayu a fotografie kolekce šperků Zdeňka Vacka pro Swarm Mag. Jejich práce odráží značnou zkušenost s postprodukčními procesy, které jsou přizpůsobeny podstatě prezentovaného produktu. Nebojí se ani moderních technologií a ve spolupráci s umělou inteligencí a grafikem Jiřím Mockem vytvářejí exotické snové sochy z písku pro album zpěvačky Katarzie. Jejich volbu podpořilo 22 hlasů odborné poroty Akademie designu ČR, včetně umělecké ředitelky a kurátorky festivalu, fotografky Terezy Rudolf.

cover a editorial k albu Šťastné dieťa pro Katarzia, kampaň pro festival Tanec Praha, fotografie kolekce ~1 hour pro Yaru Abu Aatayu a kolekce šperků Zdeňka Vacka pro Swarm Mag
Foto SHOTBY.US
cover a editorial k albu Šťastné dieťa pro Katarzia, kampaň pro festival Tanec Praha, fotografie kolekce ~1 hour pro Yaru Abu Aatayu a kolekce šperků Zdeňka Vacka pro Swarm Mag
Foto SHOTBY.US

Na druhém místě skončila fotografka Marie Tomanová, která je stále jednou z nejúspěšnějších českých fotografek, v současnosti žijící v New Yorku. Její série autoportrétů s názvem “Young American” (2019) zaujala pozornost po celém světě. Její práce se dotýká otázek jako je identity, imigrace, gender a sexualita. Jejím médiem se stal také Instagram, který teprve začínal v době jejího příchodu do New Yorku. Na Instagramu je také plně vidět její fotografická vyzrálost a schopnost nacházet vlastní styl přesto, že dokáže souznět se stylem zadavatelů jako jsou Nike, The New York Magazine nebo The Los Angeles Times.

Marie Tomanová: The World Between Us
Jakub Straka – fotografie pro kampaně Jarda Praha Season 4
(JARDA PRAHA)

Na třetím místě pak skončil fotograf a designér Jakub Straka. Talentovaný student grafického designu se k fotografii dostal teprve před pár lety. I přesto upoutal pozornost i na mezinárodní scéně díky jeho hledání nových přístupů a schopnost reagovat na odlišnosti jednotlivých zakázek. Ocenění získal za jeho práci v módní fotografii pro návrhářskou značku Jarda Praha Season 4. Série fotografií zachycuje „příchod zúčastněných na koncert“ a „živý koncert“. Straka využil silný blesk, což přeexponuje části obrazu a vytváří nový a neotřelý koncept módní fotografie.

Dále byli nominováni (v abecedním pořádku):

Veronika Čechmánková – EDITORIAL HAMUJ SA A ZÁTIŠÍ ECKHAUS LATTA PRO OVERAL MAGAZÍN

Michaela Karásek Čejková – COVER ALBA THERE IS HOME PRO BELLU ADAMOVOU, SÉRIE PUGÉTY PRO PICKY PARENTS, KOLÁŽ S HLAVOU V OBLACÍCH PRO DESIGNBLOK, SÉRIE KOLÁŽÍ PRO ELLE DECORATION

Julie Hrnčířová – PORTRÉTNÍ FOTOGRAFIE KATARZIE PRO FULL MOON MAGAZINE, COVER ALBA BASIC LIVING (DNÉ) A FOTOGRAFIE PRO FRIEDRICHA FLOENA (PRAŽSKÉ QUADRIENNALE)

Václav Jirásek – FOTOGRAFIE PRO VÝSTAVU DESIGNBLOK COSMOS, KOLEKCI MARA DOMINIKY CHAROUSOVÉ A KAMPAŇ DIVADLA NA ZÁBRADLÍ (SEZONA 22/23)

Hana Knížová – FOTOGRAFIE PRO VÝSTAVU A PUBLIKACI MADE BY FIRE, FOTOGRAFIE PAVLÍNY POŘÍZKOVÉ PRO ELLE 11/2023 A DANIELY KOCIÁNOVÉ PRO VOGUE CS 12/2023

Iurii Ladutko – EDITORIAL PRO MAGDALENU RAJNOHOVOU, FOTOGRAFIE KOLEKCE ŠPERKŮ DUALITY (MARTIN GROSMAN), KAMPAŇ PRO BRÝLE EYERIM A COVER STORY NOVY ZINE (ISSUE 2)

Vojtěch Veškrna – PORTRÉTY INSPIRATIVNÍCH ŽEN V KULTUŘE PRO HARPER’S BAZAAR, FOTOGRAFIE KOLEKCÍ AMA A DEW DROPS (BOMMA) A SEASIDE SOFA (POLSTRIN)


Ceny Czech Grand Design (CGD) jsou oborovým oceněním, které každoročně udílí Akademie designu České republiky. Ocenění získávají osobnosti za nejlepší práce v oborech produktový design, móda, šperk, grafický design, fotografie a ilustrace.


Zdroje:

[1] Vítězové | CGD23 (czechgranddesign.cz)

[2] Nejlepší čeští designéři roku 2023: podívejte se na jejich tvorbu – iDNES.cz

[3] Tomanová Marie | Vítězové 2023 | CGD23 (czechgranddesign.cz)

[4] Marie Tomanová — ČT art — Česká televize (ceskatelevize.cz)

[5] Důležité je překonat hranice, jež si vytváříme sami, říká Marie Tomanová – CzechCrunch (cc.cz)

[6] Marie Tomanová: The World Between Us | Vogue CS

[7] New York, New York. Nevídaný úspěch mikulovské fotografky Marie Tomanové — Forbes

[8] Straka Jakub | Vítězové 2023 | CGD23 (czechgranddesign.cz)

[9] Fotografka Marie Tomanová: New York New York – ArtRevue

[10] SHOTBY.US | Vítězové 2023 | CGD23 (czechgranddesign.cz)

Related posts

Leave a Comment